Hoofdmenu

De kaartverkoop voor Bachdag Amersfoort is gesloten. Er zijn nog enkele tientallen kaarten aan de zaal te verkrijgen. Wij verzoeken u deze met pin te betalen. 

Katoendrukkerij in de Volmolen

Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

Programma - zaterdag 8 oktober 2022

12:00 uur
Cello solo-concert
Cellist Jan Willem Troost brengt Antilliaanse en Argentijnse muziek samen met delen uit de 3e suite van Bach

Katoendrukkerij in de Volmolen

www.dekatoendrukkerij.nl

Rijksmonument de Volmolen (naast de Koppelpoort) had sinds zijn bouw in 1645 verschillende functies. Oorspronkelijk volde men in deze voormalige watermolen wol tot kledingstof. Daarna zat er ondermeer een timmerwerkplaats, noodwoningen, kunstenaarswoning en weefatelier in. Deze veelzijdige achtergrond vormt mede de inspiratie voor de toekomstige programmering in De Katoendrukkerij. Erfgoed, cultuur en ambacht staan centraal. Samenwerking en innovatie zijn een uitgangspunt.

ACHTERGOND DE KATOENDRUKKERIJ

De Katoendrukkerij is een unieke ambachtelijke werkplaats, gespecialiseerd in een van de oudste druktechnieken, het katoendrukken, internationaal ook wel blockprinten genoemd. We drukken met houten handgegraveerde drukblokkken op textiel en papier. Naast lessen bieden we ook maatwerk. Zowel in het bedrukken in opdracht als het op maat maken van drukblokken. De drukblokken uit hardhout laten we maken in ons atelier in India. In de collectie hebben we ca. 900 motieven. Initiatiefnemer Nathalie Cassee is sinds 10 jaar gespecialiseerd in het katoendrukken. Ze leerde het ambacht bij katoendrukkers en kunstenaars in India, Frankrijk en Engeland. Sinds 2020 heeft ze in de Volmolen haar vaste ambachtelijke werkplaats. Daar geeft ze zelf les en biedt gastlessen aan van (inter-)nationale docenten in verwante technieken als batik, drukken met natuurlijke verfstoffen, ecoprinten etc. Regelmatig werkt ze samen met andere ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars in innovatieve projecten. Er zijn diverse lesprojecten voor het PO, VO en MBO ontwikkeld. Sinds 2021 is het ambacht van katoendrukken bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De eerste katoendrukkerij van Europa zat eveneens in Amersfoort in de 17e-eeuw.

We organiseren ook lezingen, debatmiddagen en exposities met thematische randprogramma’s. Diverse ruimtes zijn te huur en er zijn twee B&B kamers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er speelt rond de Bachdag? Schrijf je dan in voor onze nieuwbrief! Klik hier!