Hoofdmenu

De kaartverkoop voor Bachdag Amersfoort is gesloten. Er zijn nog enkele tientallen kaarten aan de zaal te verkrijgen. Wij verzoeken u deze met pin te betalen. 

Patrick Pranger

Dirigent

Programma - zaterdag 8 oktober 2022

Patrick Pranger

Na een studie zang aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, studeerde Patrick Pranger koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde hij bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Op dit moment is Patrick naast dirigent van VE Sonante Vocale, artistiek leider van Chordiality, een eigenwijze, dynamische Haagse koorfamilie met ambitie voor de vergevorderde amateurzanger, bestaande uit Chordiality Core (kamerkoor), Chordiality Plus (projectkoor) en Chordiality Fox (ambitieuze 65+ zangers). Na de laatste lockdown heeft Patrick samen met een aantal ambitieuze zangeressen nieuw leven geblazen in Vocaal vrouwen ensemble Focaliber.

In de afgelopen jaren heeft Patrick een aantal Nederlandse premières gedirigeerd. Met het Leiden English Choir voerde hij Bob Chillcots ‘Canticles of Light’ en ‘Jubilate Deo’ uit en met het Nijmeegs Studentenkoor ‘Alphons Diepenbrock’ voerde hij de Messa in Re Maggiore (1818) van L. Cherubini in Nederland als eerste uit. Voor zijn eindexamen liet hij een werk schrijven door de Rotterdamse componist Patrick van Deursen.

De laatste tijd wordt Patrick ook steeds vaker gevraagd bij andere koren. Vaak dirigeerde hij de Residentie Bach Ensembles tijdens de Nationale Indië Herdenking die live op de televisie werd uitgezonden. Ook prepareerde hij dit koor voor de opera Porgy and Bess van G. Gershwin voor het Festival Classique 2010. Bij de Dutch National Opera Academy studeerde hij de koren van een tweetal producties in (Les Dialogues des Carmelites van Fr. Poulenc en A Midsummernights dream van B. Britten).

Als gastdirigent dirigeerde Patrick projecten bij Vocaal Ensemble COQU, Bachkoor BWV Zeeland, Bach Cantorij Baarn en het jonge mannenkoor de Coolsingers uit Rotterdam. Ook werkte hij regelmatig met het professionele koor Bachkoor Holland. Voor 2023 is Patrick uitgenodigd een project te dirigeren bij The Gents. Hij is een graag geziene gastdocent aan CODARTS Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium.

Al tijdens Patrick's studie werd hij als enige Nederlander geselecteerd voor een tweetal exclusieve Eric Ericson Masterclasses. De eerst was in Lund (zweden). Hier kreeg Patrick les van Cecilia Rydinger Alin, Andrew Parrot en éminence grise Eric Ericson. Tijdens deze masterclass werkte hij met het Eric Ericson Chamberchoir, Ars Nova Kopenhagen en het Helsingborg Symphonie Orchestra. De tweede masterclass was in Haarlem en hier waren de coaches Robert Sund en Simon Halsey en mocht Patrick het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor dirigeren. In december 2014 was Patrick een van de uitgenodigde deelnemers aan de International Opera Chorus Conducting Workshop georganiseerd door De Nationale Opera en de European Network of Opera Academies (ENOA)

Ook als zanger profileert Patrick zich steeds meer en werkte hij met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, en Paul McCreesh en zong hij opera’s o.l.v. Kenneth Montgommery, Richard Egarr en Valery Gergiev. Ook zong hij bij koren als World Youth Choir, Bachkoor Holland en het Nederlands Kamerkoor en is hij de bas in het solistenkwartet CLARUS.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er speelt rond de Bachdag? Schrijf je dan in voor onze nieuwbrief! Klik hier!