Tijdens de Bachdag werden er in vijf zorginstellingen in en rond het centrum van de stad concerten gegeven, waardoor bewoners die minder mobiel zijn ter plekke konden genieten van de prachtige muziek van Bach. “Amersfoort, Stad met een Hart” had en heeft zeggingskracht.

Tot op vandaag heeft Amersfoort een eeuwenoude geschiedenis van zorgverlening aan ouderen, zieken en hulpbehoevenden. Zo is er ook in 2024 in de stad een breed aanbod van woonzorgcentra, gasthuizen, zorgvilla’s en verpleeghuizen. Kleinschalige opvang, gastvrijheid en hoogwaardige zorg is daarbij het uitgangspunt. Voor de oudere medebewoners van onze stad, die in een kwetsbare situatie zijn terechtgekomen en voor hun familie is dat een geruststellende gedachte.

De activiteitenbegeleiding die in elke zorginstelling werkzaam is zorgt voor kleur en klank in het leven van de bewoners. Verschillende activiteiten worden georganiseerd om ze bij de maatschappij te betrekken. Om die reden vinden wij van de Bachdag Amersfoort het bijzonder dat wij daarin voor het eerst een rol mochten spelen met concerten op een aantal locaties van die zorgcentra in de binnenstad.

Om de oorsprong van die zorg in Amersfoort op te sporen verwijst de Bestuurder bij de Stichting Onroerend Goed van het Pieters en Bloklands Gasthuis, de heer Frederik Huitema, ons naar de beschrijving van de eeuwenoude geschiedenis van zorg in Amersfoort. Die gaat terug naar het jaar 1390. Via de site van Pieters en Bloklands Gasthuis vindt u meer informatie over de ontstaansgeschiedenis.

De huidige bestuurders werden de afgelopen zes eeuwen als Regent benoemd. In de Regentenkamer zijn alle Regenten vermeld op Regentenborden. Het betreft in al die jaren honderden namen van personen die belangeloos hun taak hebben verricht. Indrukwekkend om te zien.

Die geschiedenis is ook zichtbaar in de prachtig gerestaureerde Mannenzaal, onderdeel van het Pieter en Bloklands Gasthuis, gelegen aan de Westsingel. In die Mannenzaal, gesticht in 1431, voel je de realiteit van al die eeuwen zorg voor de arme, zieke ouderen.