Hoofdmenu

Cellisten in de spotlights, een Bach-Jazz podium in de Observant, een compositiewedstrijd, een groots slotconcert. Zomaar wat initiatieven waaraan gewerkt wordt door het organiserend team. Het thema van deze lustum-editie is: Bach&co!

Voor de vijfde Bachdag kiezen we als centraal thema: ‘Bach&co’. Zo dagen we ensembles en musici uit om naast een werk van Bach te zoeken naar een ander werk, wellicht geïnspireerd door Bach of juist als een volstrekte tegenstelling daarmee. Zo willen we de verbindingen in de muziek en tussen diverse muzieksoorten laten zien.

Bach-Jazz podium in de Observant

In 2022 willen we een heel nieuwe weg inslaan met de Bachdag. In het stadscafé de Observant hebben we een podium gecreëerd voor excellente jazzmusici, die dit keer Bach en jazz met elkaar in verbinding willen brengen. Dasha Beets met haar begeleiders zal daar optreden. Ook Bert van de Brink en Bart van Vliet, trombonist, treden daar op. Er zijn vergevorderde gesprekken met Tim Kliphuis en zijn ensemble. We zijn nog in contact met andere jazzmusici. We verwachten veel, van dit nieuwe onderdeel van de Bachdag Amersfoort

Compositiewedstrijd

Een geheel nieuw element willen we in 2022 aan onze opzet toevoegen, juist omdat we het eerste lustrum beleven. In overleg met dirigent Anthony Scheffer nodigen we via de compositiedocenten van diverse conservatoria studenten uit een compositie te maken. Voor deze wedstrijd leggen we de verbinding met het grote werk van Bach dat dit jaar zijn driehonderdste verjaardag beleeft: “het Wohltemperierte Klavier”. Ook wordt de deelnemende componisten gevraagd de cello een prominente plaats te geven in hun compositie. Op de Bachdag zal een deskundige jury de composities beoordelen, nadat die door een ensemble ten gehore zijn gebracht. De winnende compositie zal tijdens het slotconcert uitgevoerd worden.

Cellisten in de spotlights

n 2022 mogen we veel goede cellisten begroeten. We zetten de cello centraal op deze Bachdag. Dat doen we door verspreid over de stad deze musici uit te dagen om in verbinding met een werk van Bach een andere (moderne) compositie als contrapunt te programmeren. We vragen de aan de wedstrijd deelnemende componisten om in hun compositie de cello een prominente plaats te geven.

Workshops speciaal voor kinderen

Onder de noemer van Eine Kleine Bachmusik wordt er een serie workshops en concerten georganiseerd voor baby’s, peuters, kleuters en grotere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Muziek-op-schoot, een workshop voor ouders en hun kleinste kinderen of dansen met Bach, een workshop in de Johanneskerk. De workshops worden op geschikte locaties gegeven door professionele musici die zich gespecialiseerd hebben in het musiceren met kinderen. Scholen in de Kunst, Suzuki-docenten en een Muziek-op-Schoot docente zetten hun creativiteit in om ook de kleinsten te laten dansen, zingen, bewegen, tekenen op muziek! In 2018 was dat een enorm succes, er waren veel meer opgaven dan we verwachtten. Met deze activiteiten bereiken we ook de (groot)ouders en maken het publiek alleen maar breder. Verder doet er een aantal ensembles van middelbare scholen mee.

Groots slotconcert

De Bachdag wordt elke keer afgesloten met een slotconcert op de zaterdagavond. Dit concert vindt altijd plaats in de St. Joriskerk, de grootste kerk in Amersfoort. Het slotconcert wordt in 2022 gegeven door drie Amersfoortse koren, a capella en met orkest en solisten. De winnende compositie van de wedstrijd zal ook op het slotconcert ten gehore worden gebracht.

Genieten van veel gratis toegangelijke concerten

Maar natuurlijk blijft ook het oude vertrouwde: veel (kleinere) concerten in de mooie binnenstad. En dag om naar uit te zien!

We tellen af voor de Bachdag!

137

Dagen

4

Uren

27

Minuten

16

Seconden