Museum Flehite

Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort

Museum Flehite

Programma

De voorbereidingen voor de Bachdag zijn volop bezig, op dit moment zijn we bezig met het samenstellen van het programma. Komt u later nog eens terug voor het programma.

Museum Flehite

Over het museum

Flehite is het kunsthistorisch museum van de stad Amersfoort. Gevestigd in drie historische panden toont het museum de geschiedenis van de stad en brengt het telkens weer andere tentoonstellingen met (inter)nationale kunst uit de periode van grofweg 1850 tot 1950. Het museum ontwikkelt zich tot plek waar regelmatig aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Amersfoort (van Mariamirakel tot Eysink-motorfietsen) én tot 'huismuseum' van de kunst van enkele gepassioneerde Nederlandse verzamelaars. Zo liet Flehite het publiek eerder al kennis maken met de collecties van Kamerbeek, Fransen en Van Schaik. Andere goedbezochte tentoonstellingen de laatste jaren waren '30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen' en 'Rosita Steenbeek vs Robert Webster'.

Over het gebouw

Museum Flehite is gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen, gebouwd omstreeks 1540. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal. In 1890 werd Breestraat 78 een museum, Museum Flehite. In de loop van de vorige eeuw breidde het museum uit met de panden Breestraat 80 en 76.

De drie muurhuizen van Museum Flehite staan voor het eerst afgebeeld op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos uit 1671. Het is toeval dat zij op dit schilderij zo prominent in beeld zijn: Withoos kon niet weten dat zijn schilderij ooit in een die afgebeelde muurhuizen zou hangen.

Amersfoortse muurhuizen staan op het tracé van de eerste stadsmuur, die omstreeks 1300 was aangelegd. Toen de stad in de 14de eeuw sterk groeide, was meer grondgebied nodig en werden tussen 1380 en 1450 een ruimere, tweede stadsmuur en stadsgrachten aangelegd. De eerste oude muur werd vervolgens afgebroken, maar de fundamenten bleven zitten. Op deze ondergrondse muurresten werden na 1540 grote woonhuizen gebouwd, muurhuizen.

Muurhuizen als die van Museum Flehite zijn relatief ondiep. Terwijl de voorgevel aan de Breestraat op de oude stadsmuur is gefundeerd, ligt het pand zelf direct buiten de oude muur. Daar staat het op de gedempte eerste stadsgracht. De tweede gracht bleef intact ten behoeve van het waterbeheer in de stad. Muurhuizen zijn ondiep, maar wel brééd. De voordeur ligt aan de Breestraat, de achterzijde ligt aan de gracht. Een rondgang door Museum Flehite toont veel sporen van de oorspronkelijke bouw en vroeger gebruik van de museumpanden.

museumflehite.nl